HOGY MEGFELELJÜNK VÁSÁRLÓINKNAK

HOGY MEGFELELJÜNK VÁSÁRLÓINKNAK

Segít a jobb megoldások kitalálásában

Ville Kari, egy mezőgazdasági termelő Finnország Dél-Ostrobothnia régiójában, aki tesztelte 2013 nyarán az új Valtra T szériákat, az április és október közötti időszakban, két prototípus traktorral, több mint 2000 órát tesztvezetéssel. Mindkét traktor Direct modell volt, fokozatmentes CVT váltóval.

Ville Kari
Alajärvi, Finnország

Teszt gépek: Két Valtra T szériás Direct modell
Főbb munkafeladatok: Tejtermelő és húshasznú marhatartás

Jól kiegyensúlyozott traktorműködés és kezelhetőség

 A feladatok tavasszal hígtrágya kijuttatással és a talaj-előkészítéssel kezdődtek. "Már a kezdetektől fogva azt vettem észre, hogy a traktor nagyon mozgékony, mégis stabilan vezethető forduláskor”, mondja Ville.

„A jól kiegyensúlyozott és kényelmes traktor benyomása annál inkább tovább erősödött bennem, minél többet használtam a traktort. Bebizonyosodott, hogy különösen stabil, ha önrakodós pótkocsit húzok. Az új T sorozatú traktor nagyon egyenletesen húz a mezőn, a közúton egyaránt, úgy megy az úton, mint a vonat."

„A T széria még tovább lett fejlesztve a kisebb fordulási sugárral és egy új tulajdonsággal, mely lehetővé teszi a kormányzási érzékenység szabályozását. Ez akkor bizonyult különösen hasznosnak, amikor homlokrakodóval bálarakodást végeztünk. Nem kellet már annyira elfordítani a fordulásokhoz a kormányt és nagyon precízen tartható volt az egyenes menetirány. Az új kormányzási rendszer tényleg óriási "

A fülke most még tágasabb és világosabb. A kiláthatóság minden irányban javult. Az összes kezelőszerv, mint például a kapcsoló a 4WD-hajtáshoz és a differenciálzárhoz, könnyen megtalálható. Sok a tápaljzat, a tároló terület és az opcionális berendezések felfogása számára a hely, mondja Ville.

A nagyfényerejű munkalámpák megkönnyítik sötétben a munkavégzést. Minden világítás kapcsoló egy illusztrált panelre van csoportosítva.

A fordított vezetési rendszer egy nagy előrelépést jelent. Az új elektronikus működtetésű rendszer nagyon kényelmes, mondja Ville, miután használta a TwinTrac rendszert kaszálási és talajművelési feladatokra.

Összességében Ville-t nagyon lenyűgözte az új T sorozat, kiemelte, hogy a vezethetőség és a kézben tarthatóság egy teljesen új szintre emelkedett.

Ville Kari 34 éves, már 15 éve gazdálkodik, amely idő alatt lelkesen kifejlesztette a gazdálkodásához szükséges saját munkaműveleteit. A régi tejelő szarvasmarha istálló mellett egy új marha istálló és egy robotizált fejőpajta épült. Új területeken is művelés alá vett és most már kb. 250 hektár nagyságú területen gazdálkodik.

A gazdaság 2-3 alkalmazottal működik. A szarvasmarha-tartáson felül, szántóföldi és erdészeti feladatokat is végez és Ville talál időt bérvállalkozói gépi szolgáltatásra is. Nyáron a fő bérvállalkozói feladatai közé tartozik a földek gyommentesen tartása, a betakarítás, míg télen fa aprítékot készít energia termeléshez.

Ville 2007 óta teszteli a Valtra traktorok prototípusait. A legfontosabb az, hogy a prototípusokat valódi feladatokra alkalmazzuk és olyan sok munkaórát dolgoztassunk őket, hogy nagyon sok gyakorlati tapasztalatra tehessünk szert velük kapcsolatban, mondja. Néha én is arra vagyok felkérve, hogy csak bizonyos kiemelt fejlesztési területekre fókuszáljak, mondja Ville.

A meglepetések és a változtatások gyakoriak a tesztelés során a prototípusoknál. "Néhány prototípus csak egy napra, másokat egyszerre hónapokig tesztelünk. Néhány hibátlanul teljesít, míg mások meglepetéssel rukkolnak ki.", ismeri el Ville.

Egy jó tesztelőnek óvatosnak kell lennie, és képesnek arra, hogy megkérdőjelezzen minden adott megoldást. A Valtra prototípusok el vannak látva folyamatos adatrögzítőkkel és közvetlen gyári összeköttetéssel rendelkeznek. A tesztelő saját műveleteit, és megfigyeléseit rögzítésre beviszi a rendszerbe, még a fülkében ülve, amikor még minden friss az agyában. Mindegyik megfigyelést és véleményt alaposan feldolgoznak a gyárban.

Szöveg és képek: Matti Kallio

> A T szériák oldal böngészésének folytatása